SPOTVIEW: “A new industrial partnership to improve water efficiency”
Sustainable Processes and Optimized Technologies for Industrially Efficient Water usage
Στόχος του έργου SpotView είναι η ανάπτυξη και η επίδειξη καινοτόμων, βιώσιμων και αποτελεσματικών διεργασιών και τεχνολογιών, με σκοπό την βελτιστοποίηση της χρήσης των φυσικών πόρων και συγκεκριμένα του νερού σε τρεις βιομηχανικούς τομείς (γαλακτοβιομηχανία, πολτού και χαρτιού, και χάλυβα), οι οποίοι και αντιστοιχούν στο 44% της συνολικής κατανάλωσης νερού της βιομηχανίας στην Ευρώπη. Η βελτιστοποίηση της χρήσης πόρων όπως νερού, ενέργειας, πρώτων υλών και χημικών πρόσθετων είναι καίριας σημασίας για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και της αειφόρου ανάπτυξης. Στα πλαίσια του προγράμματος, θα αξιολογηθούν 14 υπάρχουσες και νέες τεχνολογίες συμπεριλαμβανομένου των διεργασιών διαχωρισμού υγρών/στερεών, της υπερδιήθησης, των διεργασιών απιονισμού, απολύμανσης και βιολογικών δράσεων αλλά και της χρήσης χημικής θερμικής αντλίας. Επιπλέον, θα αξιολογηθούν 9 νέες πρακτικές διαχείρισης του νερού στους τρεις αναφερθέντες βιομηχανικούς τομείς σε επιχειρησιακό ή προσομοιωμένο περιβάλλον. Τέλος, θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν σε βιομηχανικό περιβάλλον 7 μονάδες επίδειξης των τεχνολογιών, ενώ παράλληλα θα προσδιοριστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα οφέλη από την επίτευξη των στόχων του έργου SpotView (μείωση κατά 20-90% της χρήσης του νερού καθώς και μείωση στην παραγωγή των υγρών αποβλήτων, των χρησιμοποιούμενων χημικών προϊόντων και της καταναλισκόμενης ενέργειας).
Οι εταίροι που συμμετέχουν στην ομάδα έργου του SpotView καλύπτουν όλο τα φάσμα της παραγωγικής αλυσίδας (valuechain) από την ανάπτυξη της τεχνολογίας, μέχρι την βιομηχανική εφαρμογή της για κάθε έναν από τους τρεις βιομηχανικούς τομείς. Η οικονομική εκμετάλλευση των προτεινόμενων τεχνολογιών θα βασιστεί σε ένα οργανωμένο businesscase σενάριο καθώς και σε μία στρατηγική διείσδυσης στην αγορά που έχουν εκπονηθεί. Οι ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν στην αγορά σε μελλοντικές υπηρεσίες και σε προϊόντα τεχνολογίας, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν στην δημιουργία 7,000 νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Επιπλέον, τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν, για τους τρεις βιομηχανικούς τομείς, από την ανάκτηση των παρα-προϊόντων και την μείωση στην κατανάλωση ενέργειας, χημικών μέσων και πρόσθετων αντιπροσωπεύουν ετησίως ~1.53 δις € για τα κράτη μέλη Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος, προγραμματίζονται δραστηριότητες εκπαίδευσης για την διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπός του.
Το Εργαστήριο Φυσικών Πόρων και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας (ΕΦΕΜ) του ΙΔΕΠ σε συνεργασία με το εταιρεία ΜΕΒΓΑΛ είναι βασικοί εταίροι σε αυτό το ευρείας εμβέλειας νέο Ευρωπαϊκό έργο. Οι Έλληνες εταίροι του έργου θα ασχοληθούν με την αξιοποίηση των αποβλήτων την γαλακτοβιομηχανίας καθώς και με την ανακύκλωση του νερού.
Σύντομο video για το έργο SpotView.
https://www.youtube.com/watch?v=VBiQlOWVU38&feature=youtu.be
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.spotview.eu/