Συμμετοχή του ΕΦΕΜ/ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑ στη “Βραδιά του Ερευνητή 2020”

Συμμετοχή του ΕΦΕΜ/ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑ στη “Βραδιά του Ερευνητή 2020”

Η «Βραδιά του Ερευνητή» αφορά εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλη την Ευρώπη, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στοχεύουν στην εξοικείωση του κοινού με τον κόσμο της έρευνας. Την περσινή χρονιά διοργανώθηκαν εκδηλώσεις “Βραδιά του Ερευνητή” σε 400 ευρωπαϊκές πόλεις με τη συμμετοχή 1.600.000 πολιτών. Η Ελλάδα είναι συνεπής στο ραντεβού της αναλαμβάνοντας ανελλιπώς τη διοργάνωση εκδηλώσεων “Βραδιά του Ερευνητή” από την έναρξη του θεσμού το 2005. Ενώ κάθε χρόνο, την τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη, η “Βραδιά του Ερευνητή” υποδέχεται το κοινό στους χώρους της, φέτος λόγω των ειδικών συνθηκών η εκδήλωση πήρε ψηφιακή μορφή με πλούσιο και ενδιαφέρον ψηφιακό υλικό που δημοσιεύτηκε σταδιακά στα κοινωνικά δίκτυα της Βραδιάς και κορυφώθηκε με ένα live virtual event στις 27 Νοεμβρίου 2020.

Το εργαστήριο ΕΦΕΜ/ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑ φέτος, στα πλαίσια της δράσης Chat Lab, εκπροσώπησαν δύο μέλη του.

O Δρ. Σωτήρης Πάτσιος συνομίλησε διαδικτυακά με δύο τάξεις Β’ Λυκείου του Κολεγίου ΔΕΛΑΣΛ και ενημερωσε τους μαθητές για το επάγγελμα του Χημικού Μηχανικού και τις ερευνητικές προκλήσεις που σχετίζονται με αντικείμενα όπως η επεξεργασία υγρών αποβλήτων, η βιώσιμη ανάπτυξη, η κυκλική οικονομία και η αξιοποίηση παραπροϊόντων και αποβλήτων. Παρά τον περιορισμένο διαθέσιμο χρόνο οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το έργο και την καθημερινότητα ενός Ερευνητή, και εξέφρασαν την επιθυμία για επιτόπια επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΤΑ, όταν φυσικά καταστεί εφικτό σύμφωνα με την επικρατούσα υγειονομική κατάσταση.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Πλάκας με τη σειρά του απευθυνόμενος σε παιδιά του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καλαβαρδών της Ρόδου, κουβέντιασε μαζί τους για τη σπουδαιότητα του νερού ως το πολυτιμότερο αγαθό στη ζωή μας, τη μεγάλη σημασία της ποιότητας του πόσιμου νερού, τις μορφές που συναντάμε το νερό, τα προβλήματα που σχετίζονται με την έλλειψή του, την ετυμολογία της λεξης νερό και πώς αυτή αντικατέστησε την παλαιότερη ύδωρ κ.α. Παράλληλα έκανε μια μικρή επίδειξη απλών και συνάμα διασκεδαστικών πειραμάτων με νερό που μπορεί ο καθένας να δοκιμάσει στο σπίτι του. Τα μικρά παιδιά ανταποκρίθηκαν θετικά και απόλαυσαν τη δράση μπαίνοντας για λίγο στο ρόλο του “ερευνητή”.

Σημείωση: Τα Καλαβάρδα είναι ένα γραφικό χωριό, χτισμένο δίπλα στα ερείπια της αρχαίας Καμείρου και απέχει περίπου 800 μέτρα από την παραλία. Βρίσκεται στα τριάντα χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου και δεκαπέντε χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο. Τα Καλαβάρδα προσελκύουν απαιτητικούς επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν τους ντόπιους, τις παραδόσεις τους, τα ήθη και τα έθιμά τους. Προορισμός για ξεκούραστες διακοπές μακριά από τις τουριστικές περιοχές, αλλά αρκετά κοντά στη φύση, για πεζοπορίες στα βουνά, απολαυστικό μπάνιο σε πεντακάθαρα, κρυστάλινα νερά και εξαιρετικό φαγητό στις τοπικές ταβέρνες.

Επιπλέον, ο Δρ. Κωνσταντίνος Πλάκας, παραχώρησε μια συνέντευξη στο διαδικτυακό κανάλι των TechItSerious, μιλώντας για τις Υποτροφίες Marie Skłodowska-Curie αλλά και για τα αντικείμενα του εργαστήριου. Απόσπασμα αλλά και ολόκληρη τη συνέντευξη του Δρ. Κωνσταντίνου Πλάκα, μπορείτε να παρακολουθήσετε στα παρακάτω βίντεο στο ΥouΤube: https://www.youtube.com/watch?v=izHFXC1_Zvg

https://www.youtube.com/watch?v=T-BbQ_NhTI0 (15:15-19:55)