Η γιορτή των ερευνητών στη Θεσσαλονίκη από τη ματιά του Deutsche Welle

Η γιορτή των ερευνητών στη Θεσσαλονίκη από τη ματιά του Deutsche Welle

Η γιορτή των ερευνητών στη Θεσσαλονίκη

Το πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο «Mediterranean Cosmos» της Θεσσαλονίκης μετατράπηκε σε ερευνητικό θερμοκήπιο. Μικροί και μεγάλοι κατέκλυσαν του χώρους του για τη «Βραδιά του Ερευνητή».

Griechenland Forscher-Abend in Thessaloniki (DW/D. Dimitrakopoulos)

Με τον για ακόμη μία χρονιά επιτυχή συντονισμό του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το κοινό της Θεσσαλονίκης γνώρισε από κοντά τις πρωτότυπες ερευνητικές εφαρμογές του αλλά και τη δράση επιστημονικών ομάδων των πανεπιστημίων της πόλης. Ρωτώντας, παίζοντας και μαθαίνοντας την επιστήμη στην ευρωπαϊκή δράση της «Βραδιάς του Ερευνητή». Χορηγός επικοινωνίας ήταν, μεταξύ άλλων, και η Deutche Welle.

Καινοτομίες στην υγεία

Projekt Pathway, Δρ. Αντρέας Τριανταφυλλίδης

Projekt Pathway, Δρ. Αντρέας Τριανταφυλλίδης

Μπορεί ο κλάδος τη υγείας να πλήττεται στην Ελλάδα αλλά κάποιοι επιμένουν να ερευνούν. Το έργο Pathway του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών με στρατηγικούς εταίρους από ευρωπαϊκές χώρες προτείνει ένα πρόγραμμα εξατομικευμένης φυσικής αποκατάστασης σε καρδιαγγειακούς ασθενείς. «Σκοπός μας είναι η μείωση του ρίσκου επιδείνωσης της υγείας των ασθενών μέσω της άσκησης και η βελτίωση της ποιότητας ζωής. Με την κλινική μελέτη στο τέλος του έργου θα έχουμε ακριβή αποτελέσματα, ώστε η εφαρμογή να μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί και στην αγορά», σημειώνει ο Ανδρέας Τριανταφυλλίδης μεταδιδακτορικός ερευνητής. Η εικόνα για την έρευνα στον ελληνικό χώρο πιστεύει πως είναι λανθασμένη: «Οι Έλληνες ερευνητές δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από το εξωτερικό. Η Ελλάδα παράγει απλά πολύ μεγαλύτερο ερευνητικό δυναμικό απ’ όσο μπορεί να σηκώσει».

Αρκετές φορές έρευνες στον τομέα της υγείας μένουν κάπου στη μέση. Σύνθετα προβλήματα ή κάτι άλλο; «Η έρευνα που θα παράγουμε εξαρτάται και από την κοινωνία, αν τελικά ενδιαφέρεται να τη στηρίξει. Πολλές φορές υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις σε αυτό. Έτσι, παρατηρείται κάποιες φορές μία απομόνωση των ερευνητών στον μικρόκοσμό τους και λείπει η απαραίτητη διαδραστικότητα», τονίζει ο κ. o Ανδρέας Αγαθαγγελίδης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στην ανοσογενετική του καρκίνου.

Περιβάλλον

Projekt ECOPOTENTIAL, Δρ.Ιωάννης Μανάκος

Projekt ECOPOTENTIAL, Δρ.Ιωάννης Μανάκος

Μπορούν οι δορυφορικές τεχνολογίες να μας βοηθήσουν στη μελέτη του οικοσυστήματος; Στο ECOPOTENTIAL, έργο ναυαρχίδα της Ε.Ε. για το σκοπό αυτό,  συμβάλλει το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Στο stand του κ. Ιωάννη Μανάκου, ερευνητή στην τηλεπισκόπηση, συρρέει πολύς κόσμος και απαντά μέσω μία ηλεκτρονικής πλατφόρμας σε ερωτήσεις για το περιβάλλον: «Είναι ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιούμε στην πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα για την ανταλλαγή τη γνώσης». Με τη συλλογή και ανάλυση δορυφορικών δεδομένων μελετούνται μοντέλα οικοσυστημάτων και γίνονται προτάσεις με σκοπό την αειφορία. Μήπως κάτι τέτοιο μένει μόνο στα χαρτιά; «Έχουμε εταίρους, πολύ δυνατούς παίκτες στην υποστήριξη λήψης αποφάσεων. Έτσι προσδοκούμε τα αποτελέσματά μας να εφαρμοστούν και στην πράξη», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ερευνητής.

Χρήσιμες τεχνολογίες που δυστυχώς μένουν ακόμα ανεκμετάλλευτες παρουσιάζει το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων. Με χρήση της τεχνολογίας μεμβρανών, οικονομικής σε σχέση με τις συμβατές τεχνολογίες αλλά και φιλικής στο περιβάλλον μπορεί να καθαριστεί το πόσιμο νερό αλλά και να αξιοποιηθούν τα αγροτικά παραπροϊόντα. Εδώ υπάρχει ενδιαφέρον πεδίο δράσης: «Απομονώνουμε τις πολυφαινόλες από τα απόβλητα αγροτικής βιομηχανίας π.χ. ελαιοτριβεία, οινοποιεία, τα οποία χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά, τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής και είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας», δήλωσε μιλώντας στη Deutsche Welle, η χημικός μηχανικός Ανθούλα Καρανάσιου.

Ένα όμορφο ταξίδι γνώσης

Πρακτική εξάσκηση στη βραδυά των ερευνητών

Πρακτική εξάσκηση στη βραδυά των ερευνητών

«Οι δείκτες της έρευνας στην Ελλάδα παρ’όλα όσα λέγονται είναι υψηλοί. Αποδίδει προϊόντα που όμως αξιοποιούνται από εταιρείες του εξωτερικού. Θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη σύνδεση με την εγχώρια βιομηχανία», επισημαίνει ο κ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ, που δίνει βάρος στην εκπαίδευση για την οδική ασφάλεια και ειδικά σε μικρές ηλικίες. Η γωνιά με τους προσομοιωτές οδήγησης του Ινστιτούτου γέμισε από τα παιδιά  που είχαν την τιμητική τους στη βραδιά. Με διαδραστικά  παιχνίδια και πειράματα κάνανε τα πρώτα τους βήματα στο ταξίδι της γνώσης.

To καθιερωμένο ραντεβού της «Βραδιάς του Ερευνητή» στις αρχές του φθινοπώρου είναι ένας όμορφος τρόπος να μαθαίνεις. Η εξωστρέφεια είναι πολύ χρήσιμη στο έργο των ερευνητών καθώς βοηθάει στην αναγκαία δημιουργική σύζευξη με την κοινωνία αλλά και την αγορά, για την αποτελεσματική συνέχεια του. Ως τον επόμενο Σεπτέμβρη λοιπόν..

Διογένης Δημητρακόπουλος